Aanhangerrijles

Rijbewijs E (voor aanhangwagen, paardentrailer of caravan) halen?

Voor het rijden met een aanhangwagen, caravan of trailer gelden er voorwaarden en restricties. Soms volstaat rijbewijs B. Maar bij zwaardere en combinaties heb je ook rijbewijs E achter B nodig.

Wanneer mag je met rijbewijs B een aanhanger of caravan rijden?
Met alleen een rijbewijs B mag je in twee gevallen een aanhanger of caravan trekken:

  • De aanhangwagen weegt totaal (massa leeg voertuig + laadvermogen) niet meer dan 750 kilo.
  • De aanhangwagen is wel zwaarder dan 750 kilo, maar de toegestane maximum massa van de totale combinatie (trekkend voertuig plus aanhangwagen) is minder dan 3500 kilo.

Voor beide voorwaarden geldt dat het werkelijk te trekken gewicht niet zwaarder mag zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen staat op je Voertuigbewijs.

Rijbewijs E achter B (voor aanhangwagen, paardentrailer of caravan) halen?
Je hebt een rijbewijs BE nodig om te rijden met een zwaardere aanhangwagen, boottrailer of caravan. Bij ons volg je een beproefde rijopleiding voor auto’s met een zwaardere aanhanger. Vaak ben je binnen 7 tot 10 rijlessen goed geholpen en kun je met succes je praktijkexamen afleggen. Je leert om verkeerssituaties goed in te schatten, ver vooruit te kijken, bijzondere verrichtingen uit te voeren en ‘hoe om te gaan met obstakels’. Je krijgt les in de omgeving van Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht en Nesselande.

[Meer weten over je rijbewijs halen voor een auto + aanhangwagen? Neem contact met ons op. ]

Vermijd risico’s voor je onderneming
Veel bedrijven vervoeren zware objecten met lange opleggers en aanhangers over langere afstanden. Er staat zakelijk vaak van alles op het spel. Reputatie- en bedrijfsschade als gevolg van een beoordelingsfout achter het stuur wil je absoluut voorkomen. Een rijbewijs E achter B voor auto’s met een aanhanger neemt onzekerheden bij coureurs weg en beperkt bedrijfsrisico’s.

Veilig de weg op met je caravan
Bij lichtere/ kleinere caravans hangt het af van gewicht en lengte of een rijbewijs E achter B verplicht is. Het risico bij het rijden met een caravan, hoe klein of hoe groot ook, blijft onderschatting. Zo vaak rijd je er niet mee. Daarnaast is achteruit rijden met een combinatie niet voor iedereen ‘piece of cake’. Als je met meer zekerheid de weg op wilt en bovendien speciale verrichtingen onder de knie wilt krijgen is het nemen van rijles en doen van praktijkexamen voor het rijbewijs voor een auto met aanhangwagen geen overbodige luxe.

De regels voor rijbewijs BE
De aanhanger of oplegger bij rijbewijscategorie BE mag sinds 19 januari 2013 niet meer wegen dan 3500 kilo (toegestane maximummassa) en niet langer zijn dan 18,75 meter. Alleen onder bepaalde voorwaarden mag de aanhanger op oplegger afwijken van de norm. Als je vóór 19 januari 2013 in het bezit van een rijbewijs BE was, dan blijven voor jou de oude regels van kracht en geldt er geen maximumgewicht voor aanhanger of oplegger.

Twijfel je over wat je mag en/of nodig hebt? Bel ons gerust voor advies. 

Blok 1

In één dag je BE rijbewijs halen?
Volg een spoedcursus auto + aanhanger. Informeer naar de voorwaarden.

Blok 2

Rijbewijs BE wel of niet verplicht?
Wil je precies weten wanneer je wel of niet verplicht in bezit moet zijn van een rijbewijs E achter B. Voor de meest up-to-date regels verwijzen we je graag naar de website van de Rijksoverheid (link: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/rijbewijs/vraag-en-antwoord/met-welk-rijbewijs-mag-ik-een-motorvoertuig-met-aanhangwagen-besturen.html) of bel of mail ons.

In twee dagen je BE rijbewijs halen? Volg een spoedcursus auto + aanhanger. Informeer naar de voorwaarden.