Je motorrijbewijs halen in Gouda en omstreken
Je motorrijbewijs halen in Gouda en omstreken
Het is voor veel mensen een droom die uitkomt: het motorrijbewijs. We lessen met de motor in de omgeving Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht en Nesselande. Dicht bij huis. En nooit zijn er meer dan 2 leerlingen per rijles. Je krijgt de volle aandacht die je mag verwachten: persoonlijk, enthousiast en direct. Zodat je met veel plezier, maar gefocust op de motorrijexamens AVB en AVD (het zijn er twee), je motorrijlessen volgt.
Motorrijles van dezelfde gediplomeerde instructeur
Je krijgt altijd les van dezelfde instructeur, die KNMV-gediplomeerd is (KGI). Een KGI gediplomeerd motorrijinstructeur heeft op eigen initiatief een aanvullende motorvakopleiding bij de KNMV gevolgd. Ook volgt hij een verplichte jaarlijkse bijscholing. Onze instructeur heeft zelf ook motorrijden als hobby en is heel enthousiast in het lesgeven.
Iedere KNMV-gediplomeerd motorijinstructeur volgt bij het lesgeven het met de KNMV afgesproken protocol. De hoofdpunten uit dit protocol zijn:
- Een KGI’er geeft rijles vanaf de motor. Hij geeft hierdoor het juiste voorbeeld, maar is ook in staat om altijd een goede demonstratie te geven.
- Een KGI’er geeft het goede voorbeeld door volledig motorkleding te dragen.
- Na afloop van elke les vult de KGI’er samen met de leerling een leskaart in, waarmee de voortgang wordt bijgehouden.
Spoedcursus motorrijden
Wil jij binnen een paar dagen of weken je motorrijbewijs halen? Volg dan een spoedcursus. In overleg met jou bepalen we het aantal rijlessen en het tijdspad waarin je lessen wilt volgen en ook je examens wilt afleggen. Bel of mail ons voor een introductieles op de motor of als je hierover meer wilt weten.
Je eerste motorrijles… en daarna
Tijdens je eerste motorrijles spring je bij de instructeur achterop. Hij rijdt met je naar de oefenbaan, vlakbij Rijschool Kalai, waar hij je de eerste tips en tricks leert over het motorrijden. Je mag deze les ook al zelf voorzichtig je eerste motorminuten maken. Gaandeweg de lessen controleert onze rijinstructeur je vorderingen. Op de weg, maar ook op de oefenbaan, waar je bijzondere verrichtingen oefent. Je benut je lestijd maximaal. Hoe beter jij de motor onder controle hebt en je verkeersinzicht laat zien, hoe eerder jij je motorrijbewijs haalt. Natuurlijk kun je je instructeur alles vragen.
Nog nooit op een motor gezeten of heb je al enige rijervaring?
We zien geen problemen bij mensen die vanaf ‘nul’ moeten beginnen. We kijken naar je doorzettingsvermogen, ervaring en je persoonlijkheid en stemmen daar het lesprogramma op af. Je lest dus altijd op jouw niveau. Stap voor stap werken we toe naar het examen.
Theorie-examen voor de motor
Voordat je praktijkexamen doet moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat voor de motorcategorie. Dit certificaat kun je behalen tijdens je motoropleiding, mits je in het bezit bent van een autorijbewijs. Als je nog geen autorijbewijs hebt, moet je eerst met succes een motor theorie-examen afleggen voordat je praktijk motorrijlessen mag volgen.
De praktijk motorexamens AVB en AVD * (bron: CBR)
Het motor praktijkexamen bestaat uit 2 examens, het AVB examen en het AVD examen. Het eerste examen is de voertuigbeheersing en bestaat uit de bijzondere verrichtingen, het tweede examen is de verkeersdeelneming op de openbare weg.
Het eerste examen AVB bestaat uit 4 clusters die als volgt zijn ingedeeld:
- Lopen en parkeren met de motor (1 oefening);
- Bijzondere verrichtingen bij lage snelheid (5 oefeningen);
- Bijzondere verrichtingen bij hoge snelheid (3 oefeningen);
- Remoefeningen (3 oefeningen).
In totaal zijn er dus 12 bijzondere verrichtingen. Op het examen krijg je 7 bijzondere verrichtingen, waarvan er 4 verplicht zijn. In totaal mag je 2 onvoldoendes behalen. Deze 2 onvoldoendes mogen niet in hetzelfde cluster vallen.
Als je bent geslaagd voor het onderdeel AVB mag je op voor het tweede gedeelte: het examen verkeersdeelneming AVD. Dit is het afsluitende motor rijexamen.
Drie categorieën motorrijbewijzen: A1, A2 en A
Er zijn drie categorieën motorrijbewijzen. Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) je nodig hebt, hangt af van motorvermogen, je leeftijd en ervaring:
- Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.
- Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar.
- Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimumleeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar.
Overstappen naar een zwaardere motor
Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A1, kun je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen. Wanneer je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de motor met onbeperkt vermogen (A). Ook daarvoor hoef je alleen maar een praktijkexamen verkeersdeelneming te doen.
A2 en A rechtstreeks halen
Je kunt ook rechtstreeks je rijbewijs halen voor A2 en A. Voor beide categorieën moet je dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen. Vanaf 24 jaar mag je direct opgaan voor het rijbewijs A (onbeperkt vermogen). Je moet dan een theorie-examen en de twee praktijkexamens doen.
Blok 1
Motorrijles
- Jonge instructeur
- Lestijden: ma t/m za van 7.00 uur tot 22.00 uur
- Betaling in termijnen
- Geen wachttijden, meteen beginnen
- Spoedcursus mogelijk
- Motorrijles in Gouda, Waddinxveen, Boskoop, Reeuwijk, Nieuwebrug aan de Rijn, Nieuwerkerk aan de IJssel, Moordecht, Nesselande, Bodegraven, Moerkapelle, Zevenhuizen, Haastrecht, Stolwijk en Oudewater.
Blok 2
Introductieles
Wil jij weten hoe het is om motor te rijden? Volg een introductieles tegen een aantrekkelijk tarief.
Introductieles
Wil jij weten hoe het is om motor te rijden? Volg een introductieles!