Rijtest voor rijgeschiktheid medische situatie en 75+
Om te mogen autorijden of motorrijden moet je ‘rijgeschikt’ zijn. Dit houdt in dat je volgens wettelijke regels geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Een specifieke medische situatie of een bepaald medicijngebruik kan er namelijk toe leiden dat je niet zomaar de weg op kunt. Dit geldt ook voor mensen die 75 jaar of ouder zijn. Voor verlenging van het rijbewijs beoordeelt het CBR dan (opnieuw) de rijgeschiktheid. Een rijtest kan onderdeel uitmaken van de rijbewijskeuring.[/text_output]
Waarom een rijtest?
Voor het aantonen van rijgeschiktheid volstaat meestal een eigen verklaring en eventueel aanvullende informatie van een medisch specialist. Wanneer het CBR na het invullen van een eigen verklaring en de medische toelichting het noodzakelijk vindt om in de praktijk te beoordelen in hoeverre de aandoening of leeftijd van invloed is op een veilige en verantwoorde verkeersdeelname, roept het CBR je op voor een rijtest.
In welke gevallen moet je meestal een rijtest afleggen?
- Dementie
- Herseninfarct
- Diabetes
- Alcoholmisbruik
- ADHD
- Orgaanaandoeningen
- Parkinson
- Epilepsie
- Prothese
- Functiebeperking
- Medicijnen
Rijtest in eigen auto of lesauto
Wanneer de rijtest in de eigen auto afgenomen mag worden, plant het CBR de afspraak in. Wanneer je de rijtest in een lesauto moet afleggen, kun je hiervoor een afspraak met ons maken. Aan de huur van de lesauto zijn kosten verbonden; voor het afleggen van de rijtest betaal je niets extra’s.
Wat kun je verwachten?
Een rijtest is geen rijexamen. De rijtest duurt ongeveer een uur, exclusief een kennismaking vooraf en een evaluatiegesprek achteraf. De deskundige van het CBR bekijkt of je op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt. Hij of zij let tijdens de rijtest op onder andere gezichtsvermogen, het functioneren van de armen en benen en de bloeddruk. Het merendeel van de bestuurders mag na de rijtest weer gewoon achter het stuur. Als je als ‘niet rijgeschikt’ wordt beoordeeld, dan wordt gekeken of dit na een kleine aanpassing zoals sterkere glazen, een bril of een aanpassing aan het voertuig wel kan. In de informatiefolder ‘De Verklaring van geschiktheid na een rijtest’ lees je hier meer over.
Eigen verantwoordelijkheid voor je rijgeschiktheid
Als je in het bezit bent van een rijbewijs, dan ben je zélf verantwoordelijk voor je rijgeschiktheid. Je weet dat rijden met een gekneusde enkel levensgevaarlijk kan zijn; je bent nu eenmaal niet in staat om adequaat in te grijpen (in abrupte situaties). Een paar weken rust en niet autorijden is de remedie. Hierna kun je vaak zonder problemen weer 100% veilig de weg op. Bij de diagnose van bijvoorbeeld diabetes, een oogoperatie of een lichte herseninfarct wijst de arts je op de gevolgen voor je rijgeschiktheid. Als je iets is overkomen zonder medische tussenkomst, waarbij de impact op jouw lichamelijk of geestelijk handelen wél blijvend is, dan weet je misschien niet zeker of je nog wel veilig en verantwoord kunt rijden. Ga je toch rijden en veroorzaak je een ongeluk? Dan kun je in bepaalde gevallen aansprakelijk gesteld worden. Pak dus altijd zelf je verantwoordelijkheid. Twijfel je over je rijgeschiktheid? Bel of mail ons gerust voor advies.